Tesisin alt yapı sistemlerinin periyodik bakımı yapılarak çalışır halde tutulması, yönetim ve denetim hizmetleri ile acil bakım ve onarım uygulamalarının yapılması, makinelerin verimli çalışması için belirli periyotlarla kontrol edilmeleri gerekir. Belirli periyotlarla yapılan kontrol çalışmalarına bakım denir. Makinede olu şan arızanın hangi kısımda meydana geldi ğinin tespit edilmesi de arıza tespitidir.
Onarım ise, makinelerin bakımlarının yapılması sonucunda belirlenen arızaların giderilmesi veya belirli aralıklar sonucunda makinelerin bazı elemanlarının değiştirilmesi işlemine; bir başka deyişle makinenin tekrar işler hale getirilmesine denir.
Bakım, planlı ve plansız olmak üzere iki kısma ayrılır.
-
Plansız bakım yöntemi, makine ve ekipman bozulunca ya da arıza çıkarınca yapılan bakımdır. Bu bakım şeklinde, işletmede zamansız çıkan bir arıza sonrasında bakım ve onarım yapılmaktadır. Bu tür sakıncalardan dolayı bu yöntem, günümüzde mecbur kalmadıkça kullanılmamaktadır.
-
Planlı bakım yönteminde ise, bakım bir plan dâhilinde yapılmaktadır.
Planlı bakım yöntemleri de üç grupta tanımlanabilir.
Periyodik bakım (koruyucu bakım), burada önceden belirlenen bir zaman periyodunda makine ve ekipman parçalarının bakımları ve onarımları yapılmaktadır.
Günlük bakım,haftalık bakım, aylık bakım,altı aylık bakım,yıllık bakım olarak planlanır ve yapılır.
-
Önleyici bakım (proaktif bakım), önleyici bakımın amacı makine ve ekipmanların arızalarının ortaya çıkarılması değil, başlangıç safhasında arızaların ortaya çıkmasının önlenmesidir. Önleyici bakımda; makine ve ekipmanların tasarımında, yağlama sistemlerinde ve işletme şartlarında yapılacak olan değişiklikler ile arızanın sebepleri ortadan kaldırılabilir.